Felhívás a „Málenkij robot” 70. évfordulójának méltó megemlékezésére

Idén ősszel lesz 70 éve annak, hogy a hazánk földjére lépő szovjet fegyveres szervek mintegy 300 ezer polgári lakost hurcoltak el – többnyire „málenkij robot”, vagyis kicsi munka ürügyén – a korabeli, 14,7 milliós Magyarországról több éves szovjetunióbeli kényszermunkára. Több mint egyharmaduk nem élte túl a megpróbáltatásokat. 

A 70. évfordulóra tekintettel – e sokáig elhallgatott, tragikus eseményeknek a nemzeti emlékezetbe való beemelése, de legfőképpen az elhurcolásban elhunytakra és szenvedettekre való méltó megemlékezés-sorozat létrehozása érdekében – a Magyar Országgyűlés 41/2012. (V. 25.) OGY határozatának eleget téve több szervezet és magánszemély 2013. április 27-én létrehozta a „Málenkij robot” Emlékbizottság 2014-2015 nevű civil kezdeményezést. Ehhez immár több mint 20 szervezet csatlakozott.

Tisztelettel hívunk és várunk minden demokratikus érzelmű, az elhurcolt áldozatokkal együttérző, a totális diktatúrákat elítélő, az Emlékbizottság törekvéseivel egyetértő szervezetet és magánszemélyt a bírói ítélet nélkül, ártatlanul elhurcolt honfitársainkra való méltó megemlékezés-sorozatban való részvételre!


Emlékezzünk együtt, méltóképpen, megemlékezés-sorozattal az ártatlanul, szovjetunióbeli kényszermunkára hurcolt szeretteinkre, honfitársainkra!

2014. augusztus 23.
Totális Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja


„Málenkij robot” Emlékbizottság 2014-2015

Dr. Stark Tamás
Elnök

Dr. Bognár Zalán
Társelnök

Majorszki András
Elnök
Gulágkutatók Nemzetközi Társasága

Matkovits-Kretz Eleonóra
Elnök
Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre